donderdag, juni 23, 2005

Extra lening wapen tegen gedwongen verkoop huis

Extra lening wapen tegen gedwongen verkoop huis


ZOETERMEER - Huishoudens die een hypotheek hebben afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie, kunnen extra geld lenen om de gevolgen van een plotselinge inkomensdaling op te vangen. De Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen wil hiermee voorkomen dat huiseigenaren hun woning gedwongen moeten verkopen.

Van de extra borgstelling kan maximaal twee jaar gebruik worden gemaakt, aldus de stichting woensdag. Circa 500.000 huishoudens hebben een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

NHG verzekert een huisbezitter ervan dat bij een gedwongen verkoop een eventuele restschuld bij de bank wordt betaald. De extra garantie wordt standaard onderdeel van alle hypotheken in Nederland die onder NHG vallen.

De lening kan worden aangevraagd bij de bank waar de hypotheek is afgesloten wanneer de huiseigenaar in financiële problemen komt buiten zijn schuld om. Dat kan zijn door werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, echtscheiding of het overlijden van de partner.

Met de extra lening kunnen huiseigenaren gedurende twee jaar proberen hun financiën op orde te krijgen. Verkoop van de woning kan hiermee worden voorkomen.

Er zijn geen kosten verbonden aan de extra borgstelling en de NHG staat garant. Mocht de huiseigenaar na twee jaar zijn huis alsnog moeten verkopen, dan zijn de verliezen voor rekening van de NHG.

Bron Nu.nl

Hypotheek rente verlaging Argenta

Hypotheek rente verlaging Argenta


Opnieuw een hypotheekrente verlaging, ditmaal bij Argenta. Met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) een van laagste tarieven in de markt.

En dat zonder actie kortingen die er na de 1e rente vaste periode weer vanaf gaan.

Onderstaand de rente per 28 juni 2005

maandag, juni 20, 2005

Donner onderzoekt hypotheek fraude

Donner onderzoekt hypotheek fraude
Minister Donner van Justitie gaat onderzoek doen naar de toename van georganiseerde hypotheek fraude. Daarbij zetten criminelen panden op naam van mensen die weinig of geen geld hebben.

Financiers kunnen bij deze zogeheten katvangers hun geld moeilijk vorderen en blijven met de schulden zitten. De criminelen blijven op deze manier buiten schot. Deze maken daarnaast vaak gebruik van dezelfde taxateurs, notarissen en makelaars.

Ook gaat Donner onderzoek doen naar misstanden bij executieveilingen. Dit doet zich vooral voor in de achterstandswijken van Rotterdam en Den Haag.

Volgens Donner lijkt daarbij sprake te zijn van samenspanning en intimidatie door vastgoedhandelaren. Ook blijkt er regelmatig geknoeid te worden salarisgegevens en taxatierapporten en zijn er problemen met de bezichtigen van woningen.

vrijdag, juni 17, 2005

Hypotheek productie maand mei 33% hoger dan vorig jaar

Hypotheek informatie

De hypotheek productie is in de maand mei 33% hoger uitgevallen dan in vergelijking met vorig jaar (€ 9,5 (7,1) mld).

Voor de afgelopen maand april was de productie in vergelijking met vorig jaar ook al 20% hoger.

Het aantal ingeschreven hypotheken bedraagt in mei 48.022 (+23%).

De hypotheekbanken en bouwfondsen zetten voor dik € 1,7 mld aan hypotheken af, ruim 50% meer dan in mei 2004, maar een fractie minder dan in april.

De buitenlanders vergroten de omzet vergeleken met april het meest: +16% tot € 0,51 mld.

Mede de dalende hypotheekrente heeft meegewerkt aan bovenstaande cijfers.

Hypotheek informatie

donderdag, juni 16, 2005

Hypotheker zit niet te wachten op ABN Amro Hypotheek

Hypotheek informatie

Adviesketen De Hypotheker (omzet € 5,5 mld) reageert verbaasd op de aankondiging dat ABN Amro weer hypotheken gaat verkopen via het grote intermediair (zie onderstaand bericht van 15 juni 2005).

Directeur Bas Millenaar staat niet met open armen klaar: “Ik vind het nogal aanmatigend. ABN Amro is wel bij ons langs geweest, maar wij staan niet te springen om hun producten in het schap te leggen.”

Millenaar is er nog steeds verbolgen over dat ABN Amro wel hypotheken is blijven sluiten via kleinere tussenpersonen. “Daar heb ik mij altijd bedrogen door gevoeld. En nu komen ze opeens terug. Bovendien is het productenscala te weinig onderscheidend.”

Hypotheek informatie
Bron: AM

woensdag, juni 15, 2005

ABN Amro hypotheek weer via grotere tusenpersonen

Hypotheek informatie

ABN Amro gaat weer onder eigen label hypotheken verkopen via het grotere intermediair.

Met enkele ketens wordt al gesproken over samenwerking. Vier jaar geleden nog besloot het concern de hypotheek van ABN Amro alleen via de eigen bankkantoren en kleinere tussenpersonen te gaan verkopen.

De verwachting was dat dit tot betere resultaten zou leiden. Nu zegt de bank “in te spelen op de wensen van het groot intermediair”.

“We lieten een stuk markt liggen doordat de volumes de afgelopen jaren groter zijn geworden”, zegt een woordvoerder.

Hypotheek informatie
Bron: AM

dinsdag, juni 14, 2005

Hypotheek rente profiel

Hypotheek rente

Lange rente

Wilt u geen tot weinig hypotheek rente risico lopen, dan kiest u voor een lange rente. De lasten zijn hoger, maar wel voor lange tijd vast, kortom zekerheid.

Korte rente
Vindt u het hypotheek rente risico geen probleem, dan kiest u voor de korte rente. U heeft dan voor een korte periode lage lasten.

Onderstaand kan u helpen bij het bepalen van het rente risico.

Hypotheek t.o.v. het inkomen tot 3,5 x het inkomen
korte rente t/m 5 jaar; - risico laag
middellange rente t/m 10 jaar; - risico laag
lange rente langer 10 jaar; - risico laag

Hypotheek t.o.v. het inkomen van 3,5 tot 5 x het inkomen
korte rente t/m 5 jaar; - risico gemiddeld
middellange rente t/m 10 jaar; - risico van gemiddeld tot laag
lange rente langer 10 jaar; - risico laag

Hypotheek t.o.v. het inkomen meer dan 5 x het inkomen
korte rente t/m 5 jaar; - risico hoog
middellange rente t/m 10 jaar; - risico gemiddeld tot hoog
lange rente langer 10 jaar; - risico laag


Toelichting:
Is de hypotheek tot 3,5 x het inkomen dan heeft u ruimte genoeg om schommelingen op te vangen. De korte rente is zeker een verantwoorde keuze.

Is de hypotheek meer dan 5 x het inkomen dan is de lange rente de beste keuze. Er is immers weinig ruimte om rente schommelingen op te vangen.

Is de hypotheek van 3,5 tot 5 x het inkomen dan is de middellange rente een uitstekende keuze.


Verwachte ontwikkeling van het bruto inkomen binnen 5 jaar (zonder inflatie).
Inkomen wordt hoger;
- bereken inkomensfactor op basis van het toekomstig inkomen.
Inkomen blijft gelijk;
- keuze gelijk houden aan huidige keuze
Inkomen wordt lager;
- bereken inkomensfactor op basis van het toekomstig inkomen

Hypotheek rente
MKB Benefits Hypotheek en Verzekering

maandag, juni 13, 2005

Meer faillissementen bij particulieren

Vooral meer faillissementen bij particulieren

Het aantal faillissementen is in de eerste 4 maanden van dit jaar met 8% gestegen tot bijna 3400. De stijging voltrok zich vooral bij particulieren. Dat blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Bij 1100 faillissementen ging het om particulieren. Dat is een stijging van 22% ten opzichte van dezelfde periode in 2004. Tweederde van deze personen was tussen de 25 en 45 jaar. In de leeftijdscategorie 60 jaar en ouder werden vrijwel geen faillissementen uitgesproken.

De afgewikkelde faillissementen in 2004 leverden gemiddeld 318.000 euro onbetaalde schuld op. De hoogte van deze onbetaalde schuld verschilde per rechtsvorm: vennootschappen lieten 484.000 euro aan schulden onbetaald, eenmanszaken 160.000 euro en personen bijna 81.000 euro.

Ook het aantal schuldsaneringen nam toe. In het eerste kwartaal van 2005 werden ruim 3700 schuldsaneringen uitgesproken. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal van 2004 betekent dit een stijging van 8%. Ruim 60% van de schuldsaneringen heeft betrekking op personen tussen de 25 en 45 jaar. Doorgaans eindigt 20% van de schuldsaneringen in een faillissement.

donderdag, juni 09, 2005

Obvion, nieuwe hypotheekrente tarieven per 9 juni 2005

Hypotheek rente

Nieuwe hypotheekrente tarieven per 9 juni 2005

Obvion verlaagt -als gevolg van de ontwikkelingen op de kapitaalmarkt- met ingang van 9 juni 2005 het tarief voor hypotheken met een rentevastperiode van 2 jaar met 0,1%. Hypotheken met een rentevastperiode van 5 t/m 20 jaar worden 0,2% goedkoper.

De actuele tarieven staan op Obvion tarieven

Naast gunstige tarieven kent Obvion nog meer aantrekkelijke rentefaciliteiten die voordelig zijn:

Uniforme rentetarieven voor alle klanten
Obvion kent een uniforme prijsstelling. Voor nieuwe klanten en bestaande klanten die overstappen naar een nieuwe rentevastperiode hanteren zij dezelfde tarieven!

Lage risico-opslag

De risico-opslag voor hypotheken tot en met 125% van de executiewaarde is bij Obvion 0,3%.

Altijd laagste rente in offerteperiode
Vanaf het moment dat uw tussenpersoon de hypotheekaanvraag bij Obvion indient, profiteert u al van de voordelen van een Obvion hypotheek. Zo krijgt u altijd de laagste rente die geldt tijdens de geldigheidsduur van de offerte.

Obvion Rentevrijheid
Obvion Rentevrijheid is een rentevastperiode van twee jaar die aan het begin van de looptijd kan worden gekozen. Tijdens de Rentevrijheid-periode kunt u als klant zelf het moment bepalen waarop u wilt overstappen op een nieuwe rentevastperiode. Deze gratis faciliteit kunt u eenmalig gebruiken. Gedurende de Rentevrijheid-periode wordt u op de hoogte gehouden van renteverhogingen bij Obvion.

Gratis rentebedenktijd

Gedurende het laatste jaar van de rentevastperiodes 2 t/m 20 jaar kunt u op ieder gewenst moment overstappen op een nieuwe rentevastperiode. Deze rentebedenktijd is gratis. Gedurende de periode van rentebedenktijd krijgen de klanten automatisch bericht van elke renteverhoging bij Obvion.

Hypotheek rente

woensdag, juni 08, 2005

Renteverlagingen, het is weer zover!

Afgelopen dagen weer heel wat renteverlagingen gezien bij de verschillende geldverstrekkers;

* Postbank alle tarieven met 0,1%
(onderstaand overzicht, de wildcard aktie, alle tarieven 0,1% lager dan in onderstaand overzicht staat vermeld! Zie bericht van 1 juni 2005)
* SNS
* UCB tussen de 0,1 en 0,15%
* GMAC tussen de 0,1 en 0,15%
* Direktbank
* Obvion
* Hypotrust enkele tarieven met 0,35%
* BLG
* Bank of Scotland 5,6,10,15,20 en 30 jaar vast verlaagd met 0,1%

vrijdag, juni 03, 2005

Kamervragen over hypotheken

De Tweede-Kamerleden Heemskerk (PvdA) heeft met fractiegenoot Crone aan minister Zalm vragen gesteld over het verstrekken van tophypotheken met variabele rente. Een letterljke vraaag; “Vindt u ook dat er een eind moet komen aan het gemak waarmee banken en bemiddelaars huizenkopers zo’n hypotheek aanbieden?”

donderdag, juni 02, 2005

Europese Commissie: ‘hypotheekrenteaftrek is inefficiënt’

De Europese Commissie roept ons land in het gisteren verschenen rapport Public finances in EMU 2005 op de hypotheekrenteaftrek af te schaffen.

“De aftrek is inefficiënt en leidt ertoe dat geld wordt gebruikt voor minder productieve doeleinden.” De commissie adviseert een geleidelijke afschaffing van de fiscale regeling, die 3,8% van het bruto binnenlands product kost.

De commissie adviseert daarentegen de aftrek van pensioenpremies in stand te houden.

woensdag, juni 01, 2005

Postbank Hypotheekrente Actietarief

Met de Postbank Wildcard Actie kunt u 0,2% extra korting krijgen.

Let op!
Deze korting is dus alleen geldig tijdens de 1e rentevasteperiode
(zie art. "intraphypotheek" / renteverlaging Argentabank).

Deze actie loopt tot 17 juni 2005 en is te combineren met alle lopende acties. De korting geldt voor alle Postbank hypotheekproducten met een rentevaste periode van 1 t/m 10 jaar.

Deze tarieven gelden tot 17 juni 2005 mits de hypotheekrente bij de Postbank niet wijzigd.

Als voorbeeld hieronder een aantal rentetarieven waarin de wildcard actie korting is verwerkt.